FESTES

A Almoster hi ha quatre festivitats destacades al llarg de l’any: Sant Isidre, el 15 de maig; la nit de Sant Joan, el 23 de juny; la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, el 30 de juliol, i Sant Miquel, el 29 de setembre. A banda d’aquestes festivitats, cal destacar també la Fira de l’Or Vell, que se celebra per Sant Isidre, i la Festa de l’Oli, que se celebra el primer diumenge del mes de desembre.

 

El 15 de maig, festivitat de Sant Isidre, patró dels pagesos, se celebra a Almoster el dissabte més proper a la festivitat amb diversos actes, entre els quals destaquen el Mercat de l’Or Vell.

 

Almoster celebra Sant Joan de forma molt especial i intensa; la tarda del 23 de juny es baixa a Reus, en comitiva, a buscar la flama del Canigó, per encendre posteriorment la foguera al bell mig de la plaça de Josep Rosselló. Al vespre, se celebra la revetlla amb sopar i ball popular, on no hi pot faltar el cava i la típica coca de Sant Joan.

 

La Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, se celebra el 30 de juliol, és el punt àlgid del calendari festiu d’Almoster. Els actes tradicionals i una àmplia oferta d’activitats ludicofestives i musicals configuren un programa que fa que Almoster visqui intensament la festa durant nou dies: balls, festa dels joves, correfoc, gegants, teatre, activitats infantils, festa aquàtica, baixada d’artefactes, homenatge a la gent gran i un llarg llistat d’actes per a totes les edats i públics.

 

Tot i que Sant Miquel és el patró del nostre municipi, la festa major se celebra per Sant Abdon i Sant Senén, ja que antigament, en ser Almoster un poble bàsicament dedicat a la pagesia, la festivitat de Sant Miquel coincidia amb la collita de l’avellana.

 

No se sap gaire cosa sobre Sant Abdó i Sant Senén tret que, segons la llegenda, van ser màrtirs i van ser soterrats un 30 de juliol en el cementeri de Pontianus, vora la Via Portuensis.

 

St. Miquel, considerat pels cristians patró i protector de l’Església Universal i primer dels set arcàngels, és el patró de la nostra població. La festivitat és el 29 de setembre, tot i que es fan les activitats ludicoculturals el cap de setmana més proper, entre les quals destaquen la solemne processó i el sopar amb ball popular.

 

El primer diumenge de desembre, des de l’any 1980, a Almoster se celebra la Festa de l’Oli. Tot i que actualment hi ha moltes poblacions on celebren la festa o fira de l’oli nou, Almoster va ser la vila pionera a Catalunya en fer-ho. La Cooperativa Agrícola d’Almoster, amb la col·laboració de l’Ajuntament i diverses associacions del poble, organitza la festa de l’oli nou amb un esmorzar popular on s’hi pot degustar rostes amb llonganissa, botifarra negra o arengada a la brasa, acompanyat d’un bon raig d’oli nou,  i també disposa de venda d’oli de la nova collita.

 

El món associatiu d’Almoster és molt viu i important i això es canalitza en l’existència de diverses entitats que són el focus de les activitats culturals i lúdiques que es desenvolupen, amb el suport de l’Ajuntament, durant tot l’any al municipi amb el suport dels membres de la Comissió de Festes.

 

A més, durant els darrers anys s’ha produït un fet molt rellevant com és la creació d’imaginari popular, inexistent fins aleshores al nostre municipi. Així, en poc temps, hem vist néixer el Ball de Diables i la Colla Gegantera i, amb ells, els gegants Miquel i Àgata, la bèstia de foc El Sokarrat, la vaca Canaleta i els nanos Era i Abdon.