Festivitats

A Almoster se celebren dues festivitats destacades al llarg de l’any: la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, el 30 de juliol, i la Festa Major de Sant Miquel, el 29 de setembre. A banda d’aquestes festivitats, cal destacar també la Setmana Santa; Sant Isidre; Sant Joan, el 23 de juny; el Festival d’arts escèniques catalanes Art’s, que se celebra per Sant Miquel; la Festa de l’Oli, que té lloc el primer diumenge del mes de desembre, i Nadal.

El primer diumenge de desembre, des de l’any 1980, a Almoster se celebra la Festa de l’Oli. Tot i que actualment hi ha moltes poblacions on celebren la festa o fira de l’oli nou, Almoster va ser la vila pionera a Catalunya en fer-ho. La Cooperativa Agrícola d’Almoster, amb la col·laboració de l’Ajuntament i diverses associacions del poble, organitza la festa amb un esmorzar popular on es pot degustar rostes amb llonganissa, botifarra negra o arengada a la brasa, acompanyat d’un bon raig d’oli nou, i també disposa de venda d’oli de la nova collita.

La Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén

La Festa Major d’Almoster se celebra en honor a Sant Abdó i Sant Senén. És el punt àlgid del calendari festiu del mu- nicipi i se celebra el 30 de juliol. Segons la llegenda, els patrons van ser màrtirs i van ser soterrats un 30 de juliol en el cementeri de Pontianus, vora la Via Portuensis.

Tot i que Sant Miquel és el patró del municipi, la festa major se celebra per Sant Abdon i Sant Senén, ja que antigament, en ser Almoster un poble bàsicament dedicat a l’agricultura, la festivitat coincidia amb la collita de l’avellana i la població no ho podia celebrar.

Aquestes són unes festes de marcat caràcter cultural. A les actuacions pròpies de folklore i de tradició local (gegants, nans, ball de diables, bestiari o havaneres) s’uneix una sòlida oferta musical i teatral. Per als amants del foc i els espectacles pirotècnics, la nit del correfoc reuneix diverses colles de Catalunya encapçalades pel Sokarrat, el drac local. Acompanyat del Ball de Diables, recorren els principals carrers del nucli del municipi, i al qual es recomana acudir amb mocador i barret per a combatre les espurnes.

De l’ampli programa d’activitats populars, destaca l’espectacular processó del seguici festiu i l’ofrena floral als sants patrons que se celebren l’últim diumenge de la festivitat, al matí. Els emblemàtics gegants del municipi, el Miquel i l’Àgata, acompanyats de la Canaleta, els nans i el Ball de Diables amb

el Sokarrat recorren els carrers del nucli acompanyats del solemne so de les gralles i timbals fins a plaça de l’església, on en acabar la missa en honor als patrons, té lloc l’emotiva ballada conjunta del seguici festiu d’Almoster.

La festivitat s’inicia, a la plaça de l’Ajuntament, amb el pregó de festes i l’entrega del Coet de festes, un reconeixement a algun mosterenc o mosterenca per la seva dedicació a la cultura del municipi.

Els actes tradicionals i una àmplia oferta d’activitats ludicofestives i musicals configuren un programa que fa que Almoster visqui intensament la festa durant nou dies: balls, festa dels joves, correfoc, gegants, teatre, activitats infantils, festa aquàtica, baixada d’artefactes, homenatge a la gent gran i un llarg llistat d’actes per a totes les edats i públics.

Almoster també ha estat dels pioners en organitzar baixades d’artefactes, conegut popularment com a andromines. L’esdeveniment que acull gent del municipi com de fora, fa més de trenta anys que se celebra.

La festa major s’acomiada amb un esplèndid castell de focs artificials.

La Festa Major de Sant Miquel

La Festa Major petita d’Almoster, se celebra en honor a Sant Miquel, considerat pels cristians patró i protector de l’Església Universal i primer dels set arcàngels. La festivitat, que se celebra el 29 de setembre, és considerada la Festa Major petita encara que sigui en honor al patró.

Antigament era la principal celebració d’Almoster, però en ser un municipi on la majoria de la població es dedicava a l’agricultura de regadiu, coincidia amb la collita i no ho podia celebrar.

El món associatiu és molt viu i important i això es canalitza en l’existència de diverses entitats que són el focus de les activitats culturals i lúdiques que es desenvolupen. Sant Miquel és, doncs, una festa popular i participativa que dura dos dies, que s’inicien l’últim cap de setmana de setembre. Durant els darrers anys s’ha produït un fet molt rellevant en la identitat de les festes, com és la creació de l’imaginari popular d’Almoster, inexistent fins aleshores al municipi. Així, en poc temps, ha nas- cut el Ball de Diables i la Colla Gegantera i, amb ells, els gegants Miquel i Àgata, la bèstia de foc el Sokarrat, la vaca Canaleta i els nans Era i Abdon.

El programa cultural de la Festa Major petita del municipi ha patit diverses modificacions al llarg dels anys. El 2018, la creació del Festival d’arts escèniques catalanes, l’Art’s, va significar un punt i a part en la tipologia d’actes que se celebraven fins al moment.

Ajuntament

C. Pare Aymamí, 14
43393 Almoster
977 855 110
aj.almoster@altanet.org
www.almoster.cat

Horari d’atenció al públic:
DL – DV de 8:00 a 14:00
DC de 15:00 a 17:30

Política de privacitat
Avís legal